Weerbestendig en strak: een jaar lang Keralit plaatsen op vakantiepark Texel

Voor een omvangrijk project op een vakantiepark werkt aannemer Marco de Rijk ruim een jaar op Texel. Hij bekleedt daar vakantievilla’s met Keralit. Een flinke klus: “Het is voor het eerst dat we met zóveel Keralit werken. Het loopt echt in de kilometers.”

Het is niet alleen een groot project, het is ook een project waarbij verschillende bouwmaterialen samenkomen. Zo hebben sommige villa’s een rieten dak, andere hebben de klassieke dakpan. Op sommige gevels zit Keralit, andere zijn van hout. Of gewoon een combinatie van beide: een houten gevel en een dakrand van Keralit. Of andersom.

Keralit: een schot in de roos
Aan Marco de taak om de villa’s met Keralit te bekleden. In totaal bestaat het hele project uit 48 nieuwe vakantievilla’s, maar deze worden niet allemaal bekleed met Keralit. Marco is nu met zijn collega bezig om 13 twee-onder-één-kap-villa’s te voorzien van Keralit.

Voor Marco, die als timmerman jarenlange ervaring heeft met zowel hout als Keralit, is de keuze voor de kunststofpanelen van Keralit een schot in de roos. “Je ziet gewoon dat Keralit op de lange termijn veel kleurvaster is dan hout en langer netjes blijft. Je hoeft er veel minder onderhoud aan te plegen. Bovendien verwerkt het makkelijk en snel.”

Zon, zee, zout
Dan is er volgens Marco nog een groot voordeel van het kunststofpaneel. Want met de zee op minder dan anderhalf kilometer op afstand, krijgt deze klus meer dan normaal te maken met weersomstandigheden. “Hier op de waddeneilanden staat eigenlijk altijd extra zon en extra wind. Daarnaast heb je te maken met zout dat op de materialen terecht komt. En vooral zout is hardnekkig voor materialen,” vertelt Marco.

“Vooral zout is hardnekkig voor materialen”

Feit is dat het waddengebied in een zomermaand twintig tot veertig uur meer zonuren kent dan in bijvoorbeeld het oosten van het land. En dat zie je, merkt Marco. “Ik heb hier hout gezien dat zo snel verkleurde door weersinvloeden, dat ik daar best van schrok. Bijhouden, renoveren en opnieuw schilderen: je blijft er druk mee.”

Beschermende PMMA-laag
Mensen die dagelijks in de bouw werken, weten: bouwmateriaal dat vaker in de zon staat dan gemiddeld, kan eerder verkleuren dan materiaal dat nauwelijks in de zon staat. Om dat tegen te gaan, is extra bescherming of soms zelfs extra behandelijk van het materiaal is noodzakelijk.

Omdat het Keralit-paneel voorzien is van een beschermende PMMA-toplaag op het folie, is het paneel goed beschermd tegen UV-straling en andere invloeden zoals wind en zout. De kleur blijft hierdoor langer vast en vervaagt minder snel, zodat het ook onder de wat zwaardere weersomstandigheden een geschikt materiaal is.

Oplevering en afbouw
De eerste villa’s zijn inmiddels opgeleverd en zijn in de verhuur. Aan andere villa’s wordt nog hard gewerkt en zijn in de afbouwfase. Marco verwacht nog een paar maanden bezig te zullen zijn met het plaatsen van Keralit.

“We hebben nog genoeg te doen, hoor. Als de temperatuur een beetje mild blijft voor ons, kunnen we snel en veel meters maken – ook in de winter. Voor ons als aannemer is die wind juist funest,” lacht Marco.